Olej kokosowy, lniany i z czarnuszki – zastosowanie

Olej kokosowy, lniany i z czarnuszki – zastosowanie

12 września 2019 Wyłącz przez admin

W dzisiejszym artykule przedstawimy właściwości i zastosowanie oleju kokosowego, lnianego oraz oleju z czarnuszki. Nie wszystkie z tych olei są znane, jednak każdy z nich ma znakomite właściwości. Sprawdź, dlaczego warto zastąpić olej rzepakowy innymi olejami.

Olej kokosowy tłoczony na zimno – dlaczego warto go spożywać?

Olej kokosowy jest coraz częściej stosowany w kuchni. Swoje zastosowanie znajduje jednak nie tylko w kuchni, ale również i w kosmetologii. Olej kokosowy tłoczony na zimno zachowuje wszystkie swoje skuteczne właściwości. W jego składzie znaleźć można nasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i takie minerały jak cynk, fosfor, magnez, potas czy żelazo. Dlaczego warto stosować olej kokosowy?

Olej kokosowy ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Stosując olej kokosowy wyeliminujemy zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Poprawimy odporność organizmu oraz zneutralizujemy wolne rodniki. Olej ten radzi sobie również z chorobami serca i układu krążenia, wątroba, trzustką oraz wspomaga proces odchudzania.

Oto jego najczęstsze zastosowanie:

  • wygładza zmarszczki,
  • walczy z rozstępami,
  • wykorzystywany jako zdrowy olej do smażenia,
  • zwalcza wszy,
  • stosuje się go, jako naturalny balsam do ciała.

Olej lniany – najzdrowszy olej roślinny!

Olej lniany jest jednym z najzdrowszych olejów leczniczych. Olej lniany jest jednym z najważniejszych lekarstw w naturalnej medycynie. Wykorzystywany jest również w kosmetologii oraz jest cenionym i smacznym dodatkiem w kuchni. Olej lniany bogaty jest w kwasy omega 3,6 i 9. Jednak ważne, aby taki olej tłoczony był na zimno, wtedy zachowuje wszystkie swoje naturalne właściwości. Dlaczego warto stosować olej lniany? Jakie jest jego zastosowanie?

  • Chroni serce i zapobiega chorobom układu krążenia,
  • może zapobiegać chorobom,
  • jest korzystny dla dzieci z ADHD,
  • zwalcza stany zapalne,
  • łagodzi przebieg menopauzy,
  • chroni zdrowie mężczyzn,
  • sprzyja odchudzaniu,
  • pielęgnuje skórę.
butelki z róznymi rodzajami olejów

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno – czy warto mieć go w kuchni?

Olej z czarnuszki jest najmniej znanym olejem wśród nas. Ma jednak on genialne właściwości i każdy z nas powinien go stosować. Olej ten działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Łagodzi objawy alergiczne oraz objawy astmy. Poprawia on również kondycje włosów i paznokci. Olej ten stosowany jest przez osoby, które mają problemy z sercem, układem krążenia, wysokim ciśnieniem oraz problemami żołądkowymi.

Olej z czarnuszki zawiera wiele minerałów, białko, kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Dzięki temu ma on tak wiele właściwości leczniczych. A czy Ty używasz przynajmniej jednego z tych olejów w swojej kuchni?